Een orang-oetan kan niet zonder hoge bomen

Een orang-oetan kan niet zonder hoge bomen

Orang-oetans zijn mensapen en leven het liefst hoog in de bomen van de jungle. Maar van dat oerwoud blijft steeds minder over. 

Er wordt steeds meer bos gekapt om bijvoorbeeld palmolieplantages van te maken. Palmolie brengt namelijk veel geld op.

Ook willen boeren het land steeds meer gaan gebruiken om andere dingen te verbouwen. Maar de orang-oetan kan niet zonder de hoge bomen van het oerwoud. Hij komt zelfs nauwelijks op de grond! Als er geen bos over blijft, heeft de orang-oetan geen plek meer om zijn eten te zoeken en veilig een gezinnetje te stichten. 

Schattig

De orang-oetan ziet er natuurlijk ontzettend lief uit. Dat vinden mensen in Azië ook, daarom willen ze de apen als huisdieren houden. Maar orang-oetans zijn wilde dieren. Ze halen de baby’s dus weg van hun moeder uit het oerwoud.

orang-oetan

Er wordt geschat dat voor elke baby die ze meenemen, 3 tot 5 volwassen orang-oetans sterven. Elk jaar worden wel 200 tot 500 jonge orang-oetans gestolen. Ook al is dat verboden. Dat kan toch niet?! 

Orang-oetan moeder met baby zwieren door de jungle
Wat betekent orang-oetan eigelijk?
De orang-oetan is een mensaap, net als de gorilla, chimpansee en bonobo. De orang-oetan leeft het liefst hoog in de bomen van het oerwoud. Zijn naam betekent ‘bosmens’.
Lees meer
Waarom is de orang-oetan in gevaar?
Waarom is de orang-oetan in gevaar?
Waarom is de orang-oetan in gevaar?
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer