Reisverslag Expeditie Borneo

Reisverslag Expeditie Borneo

Wij zijn WNF-Ranger Ole (rechts) en Maarten (links). Samen hebben wij meegedaan aan de actie van het Wereld Natuur Fonds en Zapp Your Planet voor de orang-oetan. We zijn verkozen tot allerbeste actievoerders van 2015. Samen met Maurice Lede gingen wij op expeditie naar Borneo!

Panda in de klas?

Op een vrijdagochtend loopt er opeens een panda onze klas in. Wat doet die beer hier nou? De panda overhandigt ons een iPad met een boodschap van Maurice. We mogen mee op expeditie naar Borneo! Daar gaan we zelf zien wat het Wereld Natuur Fonds met het opgehaalde geld voor de orang-oetan op Borneo doet.

Prikken maar!

Als je op reis gaat naar Indonesië, heb je extra inentingen nodig. Tadaa, wij hebben de prikken op zak en zijn er klaar voor!

We zijn er!

Whoehoe, na ruim 17 uur in het vliegtuig zijn we eindelijk op Borneo aangekomen. En wat denk je…..het regent! Tijdens de rit vanaf het vliegveld valt ons op dat er veel verschil is tussen Borneo en Nederland. Wat een drukte op de weg met scooters, iedereen rijdt kriskras door elkaar. En de huizen zien er ook anders uit.

Naar school

Zijn we op reis, moeten we toch naar school, haha. School hier is wel iets anders dan thuis. Zo hebben alle kinderen hier een uniform aan. En de lessen beginnen al om 6.30 uur in de ochtend!!! We mogen meedoen met de les. De kinderen leren alles over het regenwoud en de dieren die er wonen. Leuk om te zien, maar de rest van de week hoeven we gelukkig niet meer in de schoolbank te zitten.

Volg de rivier

Vandaag begint de expeditie echt. We gaan diep het bos in op zoek naar de orang-oetan. Door het bos loopt geen weg, dus moeten we eerst met een grote boot over de rivier. De boot vaart snel. Wind in de haren en gaan!

Het groene huis midden in het bos

Na een tocht van een uur in de grote boot, stappen we over in kleine wiebelbootjes. Zo gaat onze expedite verder, steeds dieper het bos in. Daarna lopen we nog een stuk. Het is er heel dicht begroeid en lastig om te bewegen. Je voeten blijven steeds haken achter de boomwortels. Hier komen niet veel mensen. Na uren lopen staat er opeens een groen huis middenin het bos. Wat zouden we hier nu gaan doen?

Orang-oetan onderzoek

Het groene huis is een onderzoekscentrum van het Wereld Natuur Fonds. Hier doen ze onderzoek naar de orang-oetan en al de wilde dieren die in het natuurpark Sebangau leven. Zoals bijvoorbeeld vogels, kikkers, slangen en vlinders. Maar er komen hier ook katachtigen voor. Hieronder zie je een pootafdruk van een nevelpanter. De onderzoekers verdelen het bos in vakken. Als ze een orang-oetan zien of horen, dan noteren ze dat op een bord. Ze geven ook aan waar ze een nest van een orang-oetan hebben gezien. Wat een klus! Zo leren ze steeds meer over hoe een orang-oetan leeft en zich door het gebied verplaatst. Het wordt hier vroeg donker, dus eerst slapen en dan morgen op onderzoek uit.

pootafdruk nevelpanter borneo expeditie onderzoek

Een eigen nest

Wat hebben wij lekker geslapen. Nu eerst goed ontbijten voordat we aan het werk gaan. Ze eten hier 's ochtends al bami of rijst. We proberen een hapje van de rode saus. Zo, die is heet. Dat was geen ketchup, maar sambal. Hahaha, we zijn gelijk goed wakker. Daarna gaan we op pad met de parkwachter om alles te leren over de orang-oetan. Zo maakt hij elke dag een nieuw nest om in te slapen. En dat bedje houdt hij lekker schoon. Hij plast en poept niet in zijn nest. De parkwachter hijst Ole aan een touw omhoog. Op 15 meter van de grond, zit een orang-oetan nest. Dat ziet er best lekker uit om in te slapen. Op de grond proberen we samen een nest na te bouwen. En dat lukt nog aardig.

Orang-oetan nest

Nachtsafari

Ole vindt het leven van de orang-oetan erg chill. Ze hoeven nooit naar school en leren alles van hun moeder. Ze zijn de hele dag op zoek naar eten en weten precies welke vruchten rijp zijn. We zoeken in het bos naar verschillende soorten fruit. Sommige vruchten zijn lekker zoet en andere erg bitter. Overdag zie je veel aapjes bij het onderzoekscentrum. Maar 's nachts is er nog veel meer te zien. Hoog tijd voor een wandeling in het donker. Wow, wat is dit cool. We zien een grote spin, kikkers, hagedissen en een grote slang.

Vreemd huisdier

Vandaag gaat onze expeditie weer verder. We varen over de rivier naar een klein dorpje met de naam Jahangjang. Daar wonen zo'n 200 gezinnen middenin het bos. Het is een erg mooi plek, maar ontspannen zit er niet in. Want we hebben een huisdier. Een giftige slang heeft zich verstopt en ligt lekker opgekruld in een hoekje. Een man komt hem weghalen en dan zien we pas hoe groot hij is. Wel 2 meter!

Potje voetbal

's Avonds zijn we uitgenodigd om een potje voetbal te spelen. Leuk, want in Nederland spelen we samen in een elftal. Maar dit is toch even andere koek. Hier spelen ze vuurvoetbal. Ze spuiten olie in een kokosnoot en steken deze aan. Daarna smeren ze zichzelf helemaal in, zodat ze niet kunnen verbranden. We spelen een interland Nederland tegen Indonesië. Wat is dit vet. Je voelt de hitte van de bal, maar het doet geen pijn. Het is een spannende wedstrijd. Maar we verklappen nog niet wat de eindstand is geworden. Dat kun je straks zien op tv.

Overal palmolie

De orang-oetan is in gevaar. Zijn bos verdwijnt snel. Er wordt veel bos gekapt om palmolieplantages op te planten. En dat zie je hier helaas overal. Op de weg terug uit het bos zien we rijen met kleine oliepalmen staan. Ze staan allemaal op een rijtje. Zo ver als je kunt kijken. In deze bomen kan de orang-oetan niet wonen, ze zijn niet hoog genoeg om in te slingeren en hij houdt niet van de vruchten. Palmolie zit in heel veel producten die wij elke dag gebruiken. Zoals chips, koekjes, shampoo en gel. Wel schokkend om te zien dat het bos van de orang-oetan hiervoor moet wijken. We mogen helpen met het oogsten van de vruchten. Met een hakmes en een haak gaan we aan de slag. Uiteindelijk lukt het ons. De vruchten zijn bruin en keihard, hier wordt de olie uit geperst.

Afgebrand bos

Het bos verdwijnt niet alleen door het aanleggen van palmolieplantages. Bosbranden zijn ook een groot probleem. Toen de bomen in het bos gekapt werden, hebben ze heel veel kanalen gegraven. Daarmee konden de gekapte boomstammen makkelijk het bos uit worden vervoerd. Alleen het water loopt hierdoor ook het bos uit, waardoor het steeds droger en droger wordt. We varen met de boot over de rivier. Opeens ruiken we een rare lucht. Een heel groot stuk van het bos is gisteren helemaal afgebrand. We lopen over de smeulende resten. Maarten is er helemaal stil van. Wat vreselijk van die mooie bomen en natuur.

De bosbrand heeft grote schade aangebracht

Een dam

Het Wereld Natuur Fonds heeft een oplossing bedacht om de verdroging van het bos tegen te gaan. En wij mogen helpen. Samen bouwen we een dam in een van de kanalen. Daardoor blijft het water in het bos staan. De parkwachters van het WNF hebben zo al meer dan 1000 dammen gebouwd. Het gebied blijft zo vochtig en er komen minder branden voor. En dat is goed nieuws voor de orang-oetan.

Opvangcentrum

Het Wereld Natuur Fonds zorgt ervoor dat met het opgehaalde geld het leefgebied van de orang-oetan wordt beschermd en vergroot. Maar de slachtoffers van de aanleg van palmolieplantages en bosbranden moeten wel geholpen worden. Stichting BOSF zorgt voor deze dieren. In het centrum zitten wel zo’n 490 orang-oetans. De dieren worden voorbereid om uitgezet te worden in het wild. Dat is veel werk, want sommige dieren hebben altijd in gevangenschap geleefd en weten niets van het bos. Daarom krijgen ze les. Les in fruit zoeken, boomklimmen en nest bouwen. Alles wat een orang-oetan nodig heeft om te overleven. Wij mogen helpen met het bereiden van de maaltijd van de orang-oetans. Hier worden ze nog gevoerd. Maar in het wild moeten ze zelf hun voedsel vinden. Ze hebben hier 3 eilanden. Daar kunnen de dieren oefenen en hebben ze steeds minder contact met mensen. Als ze helemaal voor zichzelf kunnen zorgen, worden ze teruggebracht naar het bos. Lekker slingeren in vrijheid!

Wat slingert daar?

We zijn al meer dan een week onderweg en hebben veel gezien en geleerd over orang-oetans. Maar we hebben er helaas nog geen een in het wild gespot. Op de terugweg naar het dorp zien we vanuit onze ooghoek iets bewegen in de boom. En jawel daar is er een! Niet een, maar wel 4. Ze bewegen supergrappig, het zijn net mensen. Wat zijn ze mooi, we kunnen er wel uren naar kijken.

Orang-oetan in het wild gespot in Borneo

Modderbad

Vandaag is een speciale dag. We gaan beginnen met de aanplant van het orang-oetanbos. Met al het geld dat de kinderen in Nederland voor de orang-oetan hebben opgehaald, kunnen we wel 240 voetbal velden vol met bomen aanplanten. Maar eerst halen we de kleine boompjes op bij de kwekerij. Onze expeditieleider Maurice gaat voorop. Hij neemt een sprong over het kanaal en……plons. Hahaha, midden in de modder. Nu moeten wij hem eruit helpen. Echt lachen!

Het orang-oetanbos

De kleine boompjes nemen we mee naar een veld waar het bos afgebrand is. Met een stok maken we een gat in de grond. Daarna planten we de kleine boompjes. Dit is het begin van het orang-oetan bos. Nog maar 239 voetbalvelden te gaan. Hier kan de orang-oetan over 5 jaar weer lekker door de bomen slingeren. Wat een top-expeditie! Wat hebben we straks veel te vertellen aan onze vrienden en familie. Veel geleerd en gedaan. Nu gaan we met een gerust hart naar huis omdat we weten dat er met het opgehaalde geld goed werk gedaan wordt voor de orang-oetan. Missie geslaagd!

Bekijk hier alle afleveringen van Zapp Your Planet: expeditie Ga voor aap!