Resultaten Rangeractie Ga Voor Aap!

Resultaten Rangeractie Ga Voor Aap!

De WNF-Rangerclub en Zapp Your Planet voerden in 2015 samen actie voor de bedreigde orang-oetans in Borneo. Met de actie ‘Ga voor aap!’ is er door alle kinderen € 240.000,- opgehaald.

Resultaten 

De toekomst van de orang-oetans op Borneo zag er lange tijd somber uit, maar door beschermingsmaatregelen is het aantal van deze mensapen nu redelijk stabiel. Het ziet er dus goed uit, maar de bedreigingen blijven bestaan. Hun leefgebied wordt steeds kleiner en versnipperd door houtkap, bosbranden en door de komst van grote plantages.  

Bos uit de brand helpen 

In de zomer en het najaar van 2015 waren in Borneo de ergste bosbranden in jaren. Veel van de bosbranden worden aangestoken. Boeren en bedrijven willen de kale grond gebruiken voor de productie van palmolie. Belangrijke delen van het (toekomstige) leefgebied van orang-oetans zijn hierdoor verwoest. WNF en lokale bevolking werken samen om de branden te blussen. Brandweerteams worden getraind om de bosbranden te bestrijden en de orang-oetans te beschermen. 

Nieuw bos gepland 

De grond is hersteld van de bosbranden. Met de opbrengst van ‘Ga voor aap!’ is in Sebangau, het gebied waar ook de Zapp Your Planet expeditie was, nieuw bos gepland. Dankzij de hulp van de gemeenschap is dit nieuw geplante bos niet verwoest door de branden. WNF bewaakt de groei van deze bomen.  

Expeditie

WNF-Rangers Maarten en Ole reisden af naar Borneo om te kijken hoe het met het leefgebied van de orang-oetan staat. Bekijk de foto's: