Wat betekent orang-oetan eigelijk?

Wat betekent orang-oetan eigelijk?

De orang-oetan is een mensaap. Net als de gorilla, chimpansee en bonobo. Hij leeft het liefst hoog in de bomen van het oerwoud. Zijn naam betekent ‘bosmens’.

Orang-oetans blijven hun hele leven hoog in de bomen. Ze komen alleen op de grond als er gevaar dreigt. 

Om water te drinken, hoeft de orang-oetan de boom niet uit. Hij doopt de haren van zijn pols in een plasje water in een holle boom of plas. Daarna slurpt hij het water uit zijn vacht. Aan zwemmen heeft de orang-oetan een hekel.

De orang-oetan is het zwaarste boomdier ter wereld!

Wist je dat de orang-oetan gericht uit een boom plast als hij zich ergert? Een orang-onderzoeker dacht dat het begon te regenen. Maar het was een orang-oetan: die plaste van 30 meter hoogte precies op zijn hoofd! Ook maken ze bijvoorbeeld knarsende klikgeluiden als uiting van irritatie als ze mensen zien.

Moeder en baby orang-oetan delen een banaan met hun collega-aap

Orang-oetans zijn slim. Het is vooral knap dat hij zoveel planten kent. Er wordt aangenomen dat hij wel 1000 soorten kan onderscheiden! Ook gebruikt de orang-oetan soms gereedschap, een stokje om vruchtvlees uit een vrucht te peuteren bijvoorbeeld. Of een groot blad als paraplu.

Een baby orang-oetan ziet er schattig uit. Hij kan nog niet veel. Zijn moeder neemt hem overal mee naar toe. In het begin moet ze hem dragen, wat later klemt hij zijn handjes en voetjes vast aan haar vacht. Nog later klimt hij zelf, maar hij blijft nog jaren bij zijn moeder. Ze leert hem alles over het woud. Het kind let goed op. Ruzie maken en apenstreken uithalen is meer iets van chimpansees, bavianen en mensen.

Close-up portret moeder en kind orang-oetan

De Borneose orang-oetans komen vaker op de grond dan de Sumatraanse. Waarschijnlijk omdat er op Borneo geen tijgers leven.

Geen slingeraar

Op de grond komt een orang-oetan niet zo graag. Het liefst zit hij boven in de bomen. Daar vindt hij zijn eten: vruchten, sappige blaadjes en af en toe een insect. Orang-oetans zitten behoorlijk hoog. Bij de meeste bomen van het regenwoud beginnen de eerste takken boven de 20 meter. En alleen bij takken heb je goede houvast. Sommige apen springen en slingeren. Maar de orang-oetan is geen slingeraar. En al helemaal geen springer. Hij houdt zich altijd vast. Dat kan hij goed, want hij heeft sterke handen en sterke voeten.  

Orang-oetan slingert weg van hak op de tak

Doordat orang-oetans zo sterk, handig, slim en voorzichtig zijn, gaat het altijd goed. Nou ja, bijna altijd. Heel soms valt er een orang-oetan uit de boom. En dan kan hij ook een bot breken. Wij moeten dan naar het ziekenhuis, maar een orang-oetan doet gewoon een paar weken rustig aan. Meestal groeit het gebroken bot dan weer vast.

Houd je spreekbeurt over mensapen
Houd je spreekbeurt over mensapen
Wil jij iedereen over deze bijzondere dieren vertellen? Houd dan je spreekbeurt over mensapen!
Lees meer
Waarom is de orang-oetan in gevaar?
Waarom is de orang-oetan in gevaar?
Waarom is de orang-oetan in gevaar?
Lees meer
Wat kun jij doen voor het bos?
Wat kun jij doen voor het bos?
Ook jij kunt helpen het bos en de bomen te beschermen! En dat is eigenlijk best makkelijk.
Lees meer