9 weetjes over de panda

9 weetjes over de panda

De panda wordt ook wel bamboebeer genoemd. Geen vreemde naam als je bedenkt dat hij in bamboebossen leeft en weinig anders eet dan deze planten. Lees hier nog meer weetjes over de reuzenpanda
Panda ligt lekker te chillen tussen de bladeren

9 weetjes over de panda, die je vast nog niet wist!

 1. De ingewanden van de panda zijn minder goed berekend op het bamboe-dieet. Plantaardig materiaal is moeilijk te verteren. De panda eet en poept dan ook heel veel! Hij is soms wel 14 uur per dag aan het eten en werkt dan minstens 10, maar soms wel 60 kilo bamboe naar binnen. De panda kan daarbij wel 100 drollen per dag produceren. En dat is handig voor onderzoekers, want die gebruiken die drollen om panda’s te tellen. Aan een drol kunnen ze zelfs zien van welke panda hij is.
 2. In het leefgebied van de panda kan het ’s winters ijskoud zijn. Met zijn dikke vacht kan hij daar goed tegen. 
 3. Panda's hebben een brede, ronde kop door de enorme kauwspieren. Nodig om uren achter elkaar harde bamboestengels te vermalen.  
 4. Wist je dat panda’s goed kunnen zwemmen en misschien nog wel beter in bomen kunnen klimmen?

  Drie pandajongen spelen in een boom
 5. Panda’s doen geen winterslaap. Ze kunnen namelijk in de winter ook prima bamboe eten. Dat blijft het hele jaar door voorradig. 
 6. De korte staart valt nauwelijks op in de dichtbehaarde vacht. Toch is het een nuttig ding. De reuzenpanda gebruikt zijn staartje als borstel om een geurstof uit een eronder gelegen klier te verspreiden. Zo laat hij andere panda’s ruiken dat dit zijn gebied is. Bovendien dekt de staart zijn poepgat af, dat is warmer dan in je blote billen. 
 7. De reuzenpanda heeft een merkwaardige extra vinger. Dit uitgroeisel van een polsbotje werkt als duim waardoor de panda met één poot een tak of bamboestengel kan vasthouden.  
 8. Door de grote zwarte vlekken lijken de ogen veel groter dan ze zijn. De reuzenpanda ziet niet zo best. 
 9. Panda’s hebben een sterk gebit. Dat hebben ze niet voor niets. Ze eten namelijk weinig anders dan bamboe: bamboebladeren, jonge bamboescheuten, maar ook bamboestengels. 
Twee panda's in een fokcentrum in Chengdu, China
Spreekbeurt over de panda
Vertel je klasgenootjes alles over de panda. Zo help je mee om dit mooie dier te beschermen! Download de spreekbeurt
Lees meer
Bestel de nieuwe WWF-Rangers cd!
Bestel de nieuwe WWF-Rangers cd!
De Belgische WWF-Rangers hebben een nieuwe cd uitgebracht vol avontuurlijke en beestachtige liedjes! En de opbrengst gaat natuurlijk naar bescherming van wilde dieren en de natuur.
Lees meer