7 weetjes over de sneeuwluipaard

7 weetjes over de sneeuwluipaard

De sneeuwluipaard is erg zeldzaam. Het is een raadselachtig dier dat verborgen leeft in de hoge bergen Midden-Azië, in landen zoals Rusland en Mongolië.
  1. Hij lijkt wat op de gewone luipaard, maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart. Hij is dus niet (sneeuw)wit!
  2. Op zijn menukaart staan grote en kleine dieren. Hij jaagt op jaks, wilde schapen, steenbokken, geiten, marmotten, fluithazen en vogels.
  3. Met zijn wollige vacht lijkt een sneeuwluipaard dikker dan hij is.
  4. Hij heeft geen last van de kou, geen hoogtevrees en kan waanzinnig ver springen: wel 15 meter, bijna zonder aanloop! Dat is ongeveer zo ver als 4 auto’s achter elkaar. En dat terwijl hij zelf maar 1,25 meter lang is.

    Een sneeuwluipaard welp huilt in de sneeuw
  5. Sneeuwwit? Hij is niet zo wit als sneeuw: zijn kleur varieert van wit tot crèmekleurig of lichtgrijs, met zwartgrijze vlekken. Zo valt hij niet op als hij jaagt in zijn rotsachtige leefgebied.
  6. Niet alleen de kleur en dikke vacht van de sneeuwluipaard zijn aangepast aan zijn omgeving. Zijn staart is extra lang (wel 80 tot 100 cm) en dik. Hij gebruikt ’m om zijn evenwicht te bewaren bij het klimmen en springen. Maar ook als een soort sjaal als het heel koud is. Handig!
  7. Zijn poten zijn breder dan die van een luipaard, met dikke haarkussens onder de voetzolen. Het zijn net sneeuwschoenen.

    Twee baby orang-oetans worden veilig omarmt door moeder
    Houd je spreekbeurt over bedreigde dieren
    Vertel je klasgenootjes alles over bedreigde dieren. Houd dan een spreekbeurt!
    Lees meer