Hoe houden we stroperij tegen?

Hoe houden we stroperij tegen?

Om stroperij echt de wereld uit te helpen moeten we een heleboel problemen aanpakken.

Als je namelijk alleen het verkopen van dierenspullen verbiedt dan zijn er altijd wel mensen die andere manieren vinden om bijvoorbeeld ivoor en neushoornhoorn te verkopen. Het is dus belangrijk om naar allerlei verschillende dingen te kijken.

School voor rangers

We beginnen bij de stropers. Als het moeilijker of zelfs onmogelijk wordt om de dieren zoals olifanten of neushoorns te doden dan helpt dat natuurlijk erg! Daarom helpen we rangers in natuurparken om meer rangers op te leiden of door ze nieuwe spullen te geven om mee te werken. Denk maar eens aan drones, die al vliegend stropers op heterdaad kunnen betrappen.

Vijf Rangers die samen werken met WWF
Vijf Rangers die samen werken met WWF

Opsporen illegale handel

Gelukkig is het op de hele wereld verboden om zulke spullen te verkopen. Maar soms werkt alleen dat verbod niet goed genoeg. Bijvoorbeeld omdat handelaren stiekem bedreigde dieren een land binnensmokkelen.

Om het smokkelen te stoppen heeft het WNF samen met anderen onderzoeksbureau TRAFFIC opgericht. Ze sporen illegale handel in bedreigde planten of dieren op. Zo kan de politie de foute handelaren arresteren. Daarnaast letten we op of alle landen zich wel aan de regels houden.

Voorlichting

Je kunt allerlei dingen verbieden, maar uiteindelijk werkt dat alleen als mensen ook echt weten dát iets verboden is en waarom het verboden is. TRAFFIC en het WNF werken samen met andere organisaties om voorlichting te geven aan reizigers en lokale bevolkingen.

Het allerbelangrijkste is dat mensen geen spullen van bedreigde dieren meer willen hebben omdat ze begrijpen dat daardoor dieren zouden kunnen uitsterven.

Spreekbeurt over het Wereld Natuur Fonds
Spreekbeurt over het Wereld Natuur Fonds
Jij kent het Wereld Natuur Fonds natuurlijk van het panda-logo. Maar wat doet het WNF nu precies? In ieder geval veel meer dan alleen panda's beschermen!
Lees meer