Strijd tegen stropers: parkranger Gilles vertelt

Strijd tegen stropers: parkranger Gilles vertelt

Hallo, ik ben Gilles. Ik strijd elke dag tegen stropers in het Nki Nationaal Park. Dit ligt in Kameroen (Midden-Afrika). In ons park wonen veel bosolifanten. Helaas worden ze ernstig bedreigd door stropers.

Om de olifanten extra te beschermen is WNF een crowdfundingsactie begonnen. Met die actie is €23.270 opgehaald.

Blij met nieuw verblijf 

Het park is net zo groot als de provincie Friesland. Het was voor mij en de andere parkrangers moeilijk om de olifanten goed te bewaken. Met het geld van de actie is een uitkijktoren gebouwd. Nu kunnen we van bovenaf het park en de olifanten goed in de gaten houden. Er is ook een nieuw verblijf gebouwd waar we veilig kunnen eten en slapen. Ook hebben we nieuwe GPS-apparaten en cameratraps (camera’s die de bewegende wilde dieren fotograferen) gekregen. We zijn hier superblij mee! Nu kunnen we het park de hele dag door beschermen. 

Goed nieuws 

Ons werk is niet voor niets geweest. De laatste twee maanden hebben we helemaal geen stropers gezien. Bijna dagelijks zien we bosolifanten en andere dieren. Op de foto’s van de cameratraps zijn de dieren ook te zien. De strijd tegen stropers gaat dus de goede kant op! 

Foto van olifant door cameratrap
Foto van olifant door cameratrap

Waarom dit park? 

Het Nki National Park is een van de laatste gebieden waar bosolifanten voorkomen. In 2005 waren er nog meer dan drieduizend olifanten, nu zijn dat er minder dan vijfhonderd. Bosolifanten zijn vegetarisch en krijgen daardoor weinig zout binnen. Het Nki park heeft veel open plekken in het bos waar zout in de grond zit. Hier komen de olifanten graag om water te drinken. Stropers weten dat de olifanten hier komen en wachten daar op.  

En dat is twee! 

Vlakbij het Nki National Park ligt het National Park Boumba Bek. Ook daar is een open plek waar een van de weinige grote bosolifantengroepen leven. De parkrangers zijn bang dat de stropers nu daarheen zullen gaan, omdat het Nki park nu goed bewaakt is. Om ook de olifanten in het Boumba Bek park te beschermen, is nu een tweede actie gestart. Wil je meer weten? Kijk dan hier.

Foto´s rangerstation