Waarom is de tijger in gevaar?

Waarom is de tijger in gevaar?

Er zijn drie grote bedreigingen voor de tijger. Daardoor zijn er nu nog maar zo'n 3.900 in het wild. Terwijl dat er 100 jaar geleden nog 100.000 waren!

1. Tijger als medicijn

In Azië gebruiken mensen lichaamsdelen van de tijger als medicijn. Bijvoorbeeld hun botten of staart. Die middeltjes zijn wel heel erg duur, maar er zijn ook steeds meer rijke mensen in Azië. Dus blijven de stropers op tijgers jagen.

2. Leefgebied onder vuur

Tijgers hebben heel grote gebieden nodig om te kunnen jagen en jongen groot te brengen. Maar er zijn steeds minder grote natuurgebieden in de streken waar de tijger leeft. Bossen worden gekapt en platgebrand voor huizen, wegen, fabrieken en plantages. Daardoor houdt de tijger nog maar hele kleine, losse stukjes gebied om in te leven over.

Twee Indo-Chinese tijgers vechten in het water

3. Ruzie met tijgers

Tijgers hebben tegenwoordig minder eten en ruimte om in te leven. Daarom gaan ze vaker naar plekken waar mensen wonen. Dan gaan ze op zoek naar een geit of koe. En dan komen ze wel eens een mens tegen. Dat is niet alleen voor mensen gevaarlijk! Als een tijger een prooi heeft gedood, eet hij de prooi nooit meteen op. Hij komt later terug om de rest van de prooi te eten. Boze mensen vergiftigen dan soms de prooi van de tijger. Dan sterft de tijger. En tijgers die in de buurt van mensen komen, worden soms doodgeschoten door boeren. Omdat de boeren bang zijn dat de tijger zijn vee dood.

Houd je spreekbeurt over de tijger
Houd je spreekbeurt over de tijger
Vertel je klasgenootjes alles over de tijger. Download hier gratis de spreekbeurt van de tijger!
Lees meer
De tijger: koning van de jungle
De koning van de jungle
De tijger is een prachtig en sterk beest. En jawel, familie van onze huiskat! Kom alles te weten over dit stoere dier!
Lees meer