Waarom is de tijger in gevaar?

Waarom is de tijger in gevaar?

Er zijn drie grote bedreigingen voor de tijger. Daardoor zijn er nu nog maar zo'n 3.900 in het wild. Terwijl dat er 100 jaar geleden nog 100.000 waren!

1. Tijger als medicijn

In Azië gebruiken mensen lichaamsdelen van de tijger als medicijn. Bijvoorbeeld hun botten of staart. Die middeltjes zijn wel heel erg duur, maar er zijn ook steeds meer rijke mensen in Azië. Dus blijven de stropers op tijgers jagen.

2. Leefgebied onder vuur

Tijgers hebben hele grote gebieden nodig om te kunnen jagen en jongen groot te brengen. Net als de dieren waar ze op jagen. Maar er zijn steeds minder grote natuurgebieden in de streken waar de tijger leeft. Bossen worden gekapt en platgebrand voor huizen, wegen, fabrieken en plantages. Daardoor houdt de tijger nog maar hele kleine, losse stukjes bos over.

Twee Indo-Chinese tijgers vechten in het water

3. Ruzie met tijgers

Tijgers hebben minder eten en ruimte. Daarom gaan ze vaker naar plekken waar mensen wonen, op zoek naar een geit of koe. Ook komen ze dan wel eens een mens tegen. En dat is niet alleen voor mensen gevaarlijk! Een tijger eet zijn prooi namelijk nooit meteen helemaal op, maar komt later terug voor de rest. Omdat mensen boos zijn op de tijger, vergiftigen ze de resten van het aangevallen dier. Daardoor sterft hij.

Houd je spreekbeurt over de tijger
Houd je spreekbeurt over de tijger
Vertel je klasgenootjes alles over de tijger. Download hier gratis de spreekbeurt van de tijger!
Lees meer