Wat voor dier is de tijger?

Wat voor dier is de tijger?

Aan de manier waarop een tijger sluipt en op zijn prooi afspringt, kun je goed zien dat hij familie is van de kat. Maar wel de grootste en de zwaarste van alle katten! De tijger jaagt het liefst in de schemering. Zijn mooie gestreepte vacht maakt hem dan bijna onzichtbaar voor andere dieren.

Koning van de jungle

Tijgers zijn één bonk spieren met indrukwekkende tanden en levensgevaarlijke klauwen. Ze zijn zó snel en sterk dat ze zelfs jagen op beren en waterbuffels!

Maar het liefst eet deze 'koning van de jungle' herten of wilde zwijnen. Daarmee zorgen tijgers ervoor dat er niet teveel grazers komen die de omgeving kaal eten. Zo dragen ze als roofdieren aan de top van de voedselketen bij aan een gezonde leefomgeving voor dier en mens.

De tijger van kop tot staart

Een tijger heeft opvallend lange, witte snorharen. Die helpen hem om in de schemering de weg te vinden door het struikgewas.

Zijn lange staart houdt hem in evenwicht tijdens een sprong. En hij geeft er signalen mee. Als hij kwaad is, slaat hij ermee heen en weer, wat zoiets betekent als: 'Wegwezen, anders krijg je een mep!'

Siberische tijgers vechten in het water

Waar leven tijgers in het wild?

Van de besneeuwde bossen in Amoer-Heilong, op de grens van China en Rusland, tot de dichte regenwouden van Sumatra: de tijger voelt zich overal thuis en past zich makkelijk aan. Als hij maar genoeg ruimte met voldoende prooidieren tot zijn beschikking heeft.

Tijgers leven alleen. Ze markeren hun territorium (leefgebied) met urine en met klauwafdrukken in bomen. En wist je dat tijgers heel goed kunnen zwemmen?