10 weetjes over de zeeschildpad

10 weetjes over de zeeschildpad

Zeeschildpadden zijn een familie van grote schildpadden. Wereldwijd komen er 7 soorten voor, waarvan er minstens 5 bedreigd zijn.
 1. De schildpad komt uit de tijd van de dinosauriërs, zo’n 200 miljoen jaar geleden. Eerst kwamen ze alleen op het land voor, later ook in de zee.
 2. Je kunt land- en zeeschildpadden goed van elkaar onderscheiden dankzij hun schild: bij zeeschildpadden is het rugschild platter, strakker en minder zwaar dan bij landschildpadden. Ook kan de zeeschildpad zijn kop niet onder zijn schild terugtrekken.
 3. Nog een duidelijk verschil tussen land- en zeeschildpadden: zeeschildpadden hebben flippers.
 4. Wist je dat zeeschildpadden héél oud kunnen worden? Niet zo oud als hun soortgenoten op het land, maar toch soms wel ouder dan 100 jaar!
 5. Zeeschildpadden eten voornamelijk kwallen, kreeftachtigen en inktvissen, maar ook planten.

  Een zeeschildpad zwemt en graast over een koraalrif
 6. Er zijn veel soorten zeeschildpadden, een daarvan is de groene zeeschildpad of soepschildpad. Zijn naam is heel toepasselijk; hij is bedreigd omdat mensen hem zo lekker vinden in de soep!
 7. Vijanden van zeeschildpadden zijn haaien. Maar de jongere zeeschildpadden, die kleiner en zachter zijn, worden door veel dieren gegeten. Soms worden ze zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt. Ook worden de eieren uitgegraven door dieren zoals wasbeerachtigen.
 8. Volwassen exemplaren zijn vaak langer dan een meter en hebben weinig last van natuurlijke vijanden.
 9. Van alle schildpadden op de wereld is de lederschildpad de grootste. Hij kan ruim 2 meter lang worden en bijna 1000 kilo zwaar. Daarmee weegt hij net zoveel als een kleine auto! Hij kan ook het diepste duiken, soms wel dieper dan 1500 meter (1,5 km)!
 10. Voor hun eieren hebben zeeschildpadden warme, tropische stranden nodig. Wist je dat de temperatuur een heel bijzondere werking heeft bij de eieren? Bij een temperatuur van 31 graden komen er alleen maar vrouwtjes uit het ei. Bij 28 graden zijn het allemaal mannetjes. En bij 29,5 graden kruipen er net zoveel jongens als meisjes uit!
Een zeeschildpad zwemt net onder het wateroppervlak in de zon
Zeeschildpadden kunnen een kwartier onder water
Je vindt zeeschildpadden in warme zeeën over de hele wereld. Ze zwemmen vooral rond de evenaar maar komen ook wel noordelijker voor.
Lees meer
Word WNF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WNF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Ben je dol op wilde dieren en de natuur en wil je deze graag beschermen? Word dan WNF-Ranger!
Lees meer
Lilly zit in haar voortuin met haar buit uitgestald
Lilly voert actie voor een schonere wereld
Lilly Platt (9) voert actie. Ze ruimt plastic en ander afval op en met succes; ze heeft al meer dan 100 kilo opgehaald! Maar daar blijft het niet bij.
Lees meer