9 weetjes over de zeeschildpad

9 weetjes over de zeeschildpad

Zeeschildpadden zijn een familie van grote schildpadden. Wereldwijd komen er 7 soorten voor, waarvan er minstens 5 bedreigd zijn.
 1. De schildpad komt uit de tijd van de dinosauriërs, zo’n 200 miljoen jaar geleden. Eerst kwamen ze alleen op het land voor, later ook in de zee.
 2. Je kunt land- en zeeschildpadden goed van elkaar onderscheiden dankzij hun schild: bij zeeschildpadden is het rugschild platter, strakker en minder zwaar dan bij landschildpadden. Ook kan de zeeschildpad zijn kop niet onder zijn schild terugtrekken.
 3. Wist je dat zeeschildpadden héél oud kunnen worden? Niet zo oud als hun soortgenoten op het land, maar toch soms wel ouder dan 100 jaar!
 4. Zeeschildpadden eten voornamelijk kwallen, kreeftachtigen en inktvissen, maar ook planten.

  Een zeeschildpad zwemt en graast over een koraalrif

 5. Een ondersoort van de zeeschildpadden is de groene zeeschildpad of soepschildpad. Zijn naam is heel toepasselijk; hij is bedreigd omdat mensen hem zo lekker vinden in de soep!
 6. Vijanden van zeeschildpadden zijn grote rovende vissen, maar de jongere die kleiner en zachter zijn, worden door van alles belaagd. Soms worden ze zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt. Ook worden de eieren uitgegraven door andere dieren zoals wasbeerachtigen.
 7. Volwassen exemplaren zijn vaak langer dan een meter en hebben weinig last van natuurlijke vijanden.
 8. Van alle schildpadden op de wereld is de lederschildpad de grootste. Hij kan ruim 2 meter lang worden en bijna 1000 kilo zwaar. Daarmee weegt hij net zoveel als een kleine auto! Hij kan ook het diepste duiken, soms wel dieper dan 1500 meter (1,5 km)!
 9. Voor hun eieren hebben zeeschildpadden warme, tropische stranden nodig. Wist je dat de temperatuur een heel bijzondere werking heeft bij de eieren? Bij een temperatuur van 31 graden komen er alleen maar vrouwtjes uit het ei. Bij 28 graden zijn het allemaal mannetjes. En bij 29,5 graden kruipen er net zoveel jongens als meisjes uit!