Zeeschildpadden kunnen een kwartier onder water

Zeeschildpadden kunnen een kwartier onder water

Je vindt zeeschildpadden in warme zeeën over de hele wereld. Ze zwemmen vooral rond de evenaar maar komen ook wel noordelijker voor.
 • Van alle zeeschildpadden heeft de onechte karetschildpad de meest noordelijke legplaatsen, tot in de Middellandse Zee.
 • Ze zijn zeer goed aangepast aan een leven in zee. Ze moeten regelmatig ademhalen, maar zeeschildpadden zijn reptielen en die hebben longen. Ze kunnen minstens een kwartier onder water blijven zonder boven water adem te halen. Als ze het rustig aan doen kunnen ze zelfs uren beneden blijven!
 • De meeste soorten kunnen enorme afstanden afleggen, waarbij ze gebruikmaken van het magnetisch veld van de aarde en waarschijnlijk ook de stromingen van de zee. Omdat hierover nog veel onduidelijkheid bestaat, is bij een aantal exemplaren een satellietzender op het schild aangebracht zodat de trekbewegingen goed in de gaten gehouden kunnen worden.

  Een zeeschildpadje komt net uit een ei gekropen
 • In tegenstelling van hun soortgenoten op het land zijn zeeschildpadden best snel! De groene zeeschildpad gaat in het water soms wel 35 km per uur. Dat is sneller dan dat jij fietst!
 • Zeeschildpadden paren in zee. Om de een à twee jaar komen de wijfjes naar het strand om eieren te leggen. Ze zijn heel kieskeurig in hun strandkeuze en gaan altijd terug naar het gebied waar ze zelf ooit geboren waren, op enkele soorten na. Op zandstranden graaft het wijfje met haar flipperachtige achterpoten een kuil van 30 tot 50 cm diep en legt daarin wel 100 tot 110 eieren. Die eieren lijken net pingpongballen!

  Drie kleine zeeschildpadjes kruipen over het zand naar de zee
  Spreekbeurt over zeeschildpadden
  Wil jij iedereen vertellen over dit bijzondere dier? Download dan hier de spreekbeurt over de zeeschildpad.
  Lees meer
  Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
  Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
  Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
  Lees meer
  Een klein zeeschildpadje kruipt uit een ei op een strand
  Klimaatverandering brengt schildpadden in gevaar
  Door opwarming van de aarde is de groene zeeschildpad bij de Great Barrier Reef in Australië in gevaar. Er worden namelijk alleen maar vrouwtjes geboren.
  Lees meer